Kto z nas nie lubi pizzy? Pełnej dodatków z roztopionym, pysznym serem, prosto z pieca opalanego drewnem? Chyba każdy z nas choć raz ją jadł i wie, jak smakuje pizza. Dąbrowa Górnicza, Wrocław, Poznań, Warszawa, w każdym z polskich miast znajdziemy przynajmniej kilka restauracji specjalizujących się w podawaniu tego typu dań. Jednak czy wiemy, skąd właściwie pochodzi pizza?

Długa historia pizzyUświadamiając sobie, jak długa jest historia pizzy, musimy zrozumieć jej wygląd znaczenie oraz skład w dawnych czasach. Słowo „pizza” wywodzi się z łacińskiego określenia „picea”, które oznacza właśnie placem mączny. Potrawa ta wywodzi się, nie jak się powszechnie uważa z Włoch, ale ze starożytnej Grecji. To tam powstała i pierwotnie oznaczała delikatny i cienki chleb, który był smarowany oliwą oraz przyprawami. Z Grecji pizza trafiła do Włoch, gdzie nieco zmieniono jej charakter i przede wszystkim nadano mu współczesnego, znanego nam kształtu w postaci koła lub prostokąt. Jednak nadal pizza była jedynie plackiem, na który nakładano przyprawy oraz oliwę, a od siedemnastego wieku, także pomidory. Wówczas pizza była jedzeniem raczej ubogich ludzi. Skromny skład i prostota wykonania, idealnie komponowała się ze składnikami, które były w ówczesnych południowych Włoszech powszechne i niezwykle tanie. Pizzy nie znaleźlibyśmy wówczas na stołach zamożnych mieszczan ani tym bardziej w restauracjach.

Pizza, jaką znamy, jest faktycznie dziełem Włochów, a dokładniej – Raffaele Esposito. Stało się to w 1889 roku, i to nie bez powodu! Do malowniczego miasta na południu Italii przybyła bowiem wówczas Małgorzata II Sabaudzka – królowa Włoch, a jednym z punktów programu było właśnie skosztowanie wypieków Esposito. Jeśli zatem mówimy o czymś jako o włoskiej pizzy, to jest to właśnie danie tego typu, przygotowane nieco na bogato, a z pewnością odmienne od tego, co dziewiętnasto wieczny Włoch z południa rozumiał przez słowo pizza.

Bezpośrednio z Włoch, pizza pojechała do stanów zjednoczonych. Zawieźli ją tam ekonomiczni imigranci, którzy w dwudziestym wieku masowo opuszczali Sycylię, Sardynię i południowe Włochy, celem poszukiwania jakiegokolwiek zajęcia.

Dowiedz się więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/dabrowa-gornicza-c-h-pogoria

Podobne wpisy: